Foreningen af Danske Vinavlere

Inspiration

Ansvarlighed

Annoncører

Alt det lækre til din vin!

Besøg Guldbæk Vingård!

Støt vore annoncører!

Billedgalleri

LM-10_07_10.jpg

Vinificering

Artikel indeks
Vinificering
Side 2
Side 3
Side 4
Alle sider

Lav din første vin

Det at lave vin af druer (vinificering) er en naturlig proces, der blot skal styres lidt. (Læs mere under litteratur, f.eks. Vinavl i Danmark).

Denne side er tænkt som et supplement til litteraturen, og vil løbende blive opdateret med bl.a. de erfaringer, der bliver udvekslet gennem Vinavlerforum, læsernes egne debatsider. 
Oplysninger herfra vil blive betegnet (Vf dato og evt. navn)

Selv om druerne kommer direkte fra vingården, uden at blive desinficeret, er det alligevel vigtigt, at alle beholdere, rør m.m. er rene.

Og når der står rene, så betyder det rene. De skal være rene, ikke kun se rene ud. Lidt fastsiddende farve betyder evt. ikke den store ulykke. Værre er det, hvis der er rester af rengøringsmidler, specielt klor. Det kan ødelægge vinen. Brug ikke midler, der indeholder klor. Det vil trænge ind i både træ og plast, og ødelægge vinen.

Slå bakterier, svampe etc. ihjel med varmt vand! Evt. tilsat svovl (sulfitpulver) og citronsyre.

Noget andet, der kan ødelægge vinen er din interesse, nysgerrighed og
utålmodighed. Proppen på vinbeholderne må ikke lettes, medmindre der skal
foretages en nødvendig proces. Venner og kollegaer skal ikke dufte til eller
smage på vinen, mens den er under udvikling, medmindre de kommer og hjælper med omstikningen!

Vær tålmodig. Lær først at lave fejlfri vin. Præmievin kan kun laves, hvis det grundlæggende er i orden. Gem egesmagen, macération carbonique etc. til du kender smagen af din egen vin!
Der er forskel på at lave rød- og hvidvin. Rosévin er rød "hvidvin" med meget kort skalkontakt (2-24 timer).
Følg nedenstående vejledning. (Vf 30-10-2003 Søren Larsen)